2007-11-26

Ökad kunskap = ökat intresse?

Aktieintresset har ökat bland unga.

- Det finns en nyfikenhet på börsen och företagande, säger Therese Lundstedt, vd för Unga aktiesparare.

Unga aktiesparare har ändrat sitt arbetssätt och når nu bättre ut till ungdomar i skolorna, detta då de börjat involvera lärarna mer.

Jag tror att samma fenomen skulle kunna inträffa för företagandet om ämnet
Entreprenörskap blev en mer naturlig del av utbildningen.

Det är en kul förändring och jag hoppas att den håller i sig. Ekonomi är ett spännande område och en stor dröm (och drivkraft) för många är att bli (framgångs)rika.

Läs hela artikeln på dn.se.

Andra bloggar om: ,

2007-11-22

Motsägelsefullt om småföretagandet i Sörmland

Enligt småföretagarbarometern är Sörmländska företag sämst i Sverige när det gäller expansionsoptimism. Småföretagarvarometern är en undersökning som genomförs två gånger om året av organisationen Företagarna samt Swedbank och sparbankerna.

Företagare i Sörmland tackar nej till ordrar då de inte vill växa. Anledningen till detta är att det råder brist på arbetskraft.

Personligen tror jag att det är ett för stort steg att ta som småföretagare att anställa. Det är för mycket jobb och för hög kostnad. Många småföretagare kanske saknar buffertera på grund av för svag lönsamhet.

I kontrast till detta ökar omsättningen för företagen och andelen nya företag ökar i Nyköping. I en intervju i Sörlmlands Nyheter menar Mats Melander (Ekonom) att tillväxten beror på att regionen är intressant för företagare och att det här råder en viss optimism.

I år, under perioden jan-sept, har det startats 59 fler företag än samman period förra året.

Slutsaten jag får dra är att det råder väldigt stora skillnader i områden inom Sörmland. Alla har haft den "turen" att det finns en växande flygplats. Närhet till Stockholm har de flesta, men kommunikationerna är olika bra osv.

Relaterade inlägg:
Nyköping, en stad på frammarsch

2007-11-19

Gratis bokföringsprogram

Pengar är inget en nyföretagare har i överflöd. Men att arbeta med bokföring är ett måste. Det är tur att det finns både gratisprogram och även billiga bokföringsprogram.

Dessa riktar sig främst mot småföretagare, antingen som egen eller med några få anställda. Men självklart finns det en variation även här.

Varför är de gratis? Anledningarna varierar, men ofta så är det ett begränsat program, där du har möjlighet att köpa till "hela versionen" och så måste du betala om du vill ha support. De fungerar säkert alledeles utmärkt (jag har ej testa de som jag kommer att räkna upp), men jag föredrar att betala en fast avgift så jag kan få support och garanterat den senaste versionen (ifall Skatteverket skulle få för sig att ändra något).

De billiga bokföringsprogrammen kostar oftast under 1 000 kr/år vilket är en helt rimlig siffra i mina ögon. Det har underlättat för mig väldigt mycket när jag var helt ny som företagare.


Gratis Bokföringsprogram
DoFree
Schyssta C
Xmplus

2007-11-18

Gå i dina egna fotspår

Idag har jag hjälpt min lillesyster att flytta hennes grejer. Vi hade kört iväg lasset och strax innan det var dags att plocka ur så säger min lillebror till mig: "Jag går i mina egna fotspår".

Det var en väldigt intressant formulering och det slog mig att det är ett passande sätt att beskriva en entrepenör på. Eftersom vi, entrepenörer, alla eftersträvar att vara unika så ska vi inte följa i någon annans fotspår utan helt enkelt gå i våra egna.

Jag gillar uttrycket och jag tackar min lillebror Niklas som väckte tanken hos mig.

2007-11-17

Höj dina produkters / tjänsters trovärdighet

När du är ny som företagare kan det ibland vara svårt att övertyga kunderna om att de ska välja dina varor framför en redan etablerad konkurrent.

Du kan ha väldigt bra argument för din produkt, men de känner inte dig och väljer därför din konkurrent som de har ett förtroende för.

Då kan det vara en idé att få någon trovärdig person auktoritet på området att recensera dina produkter för att ge din affär en större trovärdighet. Du kan säkert få tag i någon om du är villig att lätta på plånboken. Men det är inte så optimalt när du är nystartad. Din trovärdighet blir dessutom högre om du får någon oberoende person att berätta att dina produkter än om du köper den tjänsten.

Därför är det bra att det finns gratisalternativ. Du kan tipsa en tidning om detta (både papper och elektronisk). Säljer du skönhetsprodukter så tipsa Katalogen Nyfiken Vital. De recenserar dina produkter och lägger dem till deras katalog. Detta är ett bra sätt att få fler besökare till din butik (oavsett om den är på ett gatuhörn eller på nätet).

Det lönar sig alltid att se sig omkring på nätet efter tips & idéer innan du köper den tjänst du söker.

Andra bloggar om: ,

2007-11-16

Vilken typ av småföretagare är du?

SEB tillsammans med Företagarförbundet gjort en undersökning om hur olika sorters småföretagare ser ut. Fem grupper har urkistalliserats och de beskrivs som följer;

Jobbaren
Verkar på mindre orter och är exempelvis frisörer. 22 % utgör denna grupp. De ser sitt företagande primärt som ett sätt att försörja sig och kan tänka sig en anställning.

Fixaren
Driver nystartade företag, exempelvis restaurang, transport osv. på mindre orter. 32 % utgör denna grupp.

Livsnjutaren
Den äldsta gruppen företagare som ofta är akademiker, enmansföretagare och ex. revisorer. Har mycket aktiv fritid och funderar på att trappa ner sin verksamhet. 15 % tillhör denna grupp.

Utvecklaren
Akademiker, företagare tillsammans med andra, konsult och koncentrerad till storstäderna. Har internationella kunder och är framtidens storföretagare. 18 % utgör denna grupp.

Arvtagaren
Driver familjeföretaget vidare och är ex. bönder. Mest män, bor i glesbydgen. 13 % tillhör denna grupp.

Jag identifierar mig själv mest utvecklaren, men jag hoppas att jag kan komma att bli livsnjutaren när jag blir äldre (dock ej revisor). Vilken typ av företagare är du?

Andra bloggar om: ,

2007-11-15

Håller din idé?

När du får en idé till en affär så jag tror jag att du vill testa om den kan fungera. ALMI har tagit fram ett test där du får en antydan om du är redo och om inte vad du bär fundera vidare på. Testet finns på deras hemsida, klicka här.

Jag testade det själv (även fast jag redan är igång) och jag tycker att det är ett användbart stöd, man kan missa någon detalj ibland.

2007-11-13

Riktig solidaritet

Så heter Centerpartiets Ungdomsförbunds (CUF) ny kampanj (se www.riktigsolidaritet.nu).

Magnus Andersson, ordförande CUF, skriver i sin blogg;
"Vi vill ha internationell solidaritet. Vi i den rika delel av världen har länge tjänat pengar på mindre utvecklade länder, genom tullar och subventioner har vi sett till att hålla de fattiga fortsatt fattiga. Det är slut på det nu. Vi knyter nävarna för frihandel och ett bistånd som är hjälp till självhjälp." (läs mer här).
Jag anser att slopa tullarna verkligen skulle kunna gynna både låginkomstländerna och oss konsumenterna i höginkomstländerna. låginkomstländerna skulle ha en större möjlighet att konkurrera på vår marknad och vi, konsumenter, kan köpa varor till konkurrenskraftigare priser. Detta är en deal som verkligen kan gynna båda parter.

Däremot den gamla slagdänga ungdomspartierna emellan om vem som vet bäst och mest om solidaritet och rättvisa bryr jag inte ett dugg om. Riktig solidaritet vore väl att jobba tillsammans för att hjälpa dem som verkligen behöver det.

2007-11-11

Omvärldsbevakning & omvärlsanalys - ett måste för företagaren

Vad innebär omvärldsbevakning och omvärldsanalys?

Omvärldsbevakning är att införskaffa underrättelser om omvärlden (konkurrenter och marknader) i syfte att positionera företaget och dess produkter.

Omvärldsanalys är en analys av en organisations utomstående verklighet (det vill säga omvärlden).

Dessa två tillsammans är alltså, vad måste jag som företagare göra för att lyckas och vad innebär detta för mig?

I mitt förra inlägg skrev jag om Nyköping - en stad på frammarsch. I det inlägget gjorde jag en omvärldsbevakning av läget där jag bor. Jag beskrev utvecklingen i staden och vad den berodde på och drog några slutsater.

Men analysen är extremt viktigt i detta läge. Då det finns en tillströmning med turister kan jag hitta något att erbjuda dem och därmed öka min egen omsättning?

Bevakningen är lika viktig när du startar ditt företag som när du är igång. Om du kan fånga upp en trend kan du få en jättebra start på ditt företag eller ett starkt uppåtsving som redan etablerad.

Att vissa företag exploderar och blir stora är inte tur. Det är undersökningar, analyser och en känsla för tajming.

Besök din kommuns hemsida (och närliggande) och besök näringslivsdelen. Där hitttar du vad som är på gång i stan, kanske du hittar ett uppdrag från kommunen eller en affärsidé. Besök Nyföretagarcentrum, de har koll vad som är hett lokalt. Delta i föreläsningar som arrangeras av ex. Företagarna eller liknande.

Förhoppningsvis hittar du din trend.

Andra bloggar om: ,

2007-11-10

Nyköping, staden på frammarsch

Jag har under några år lagt märke till att det funnits en stor efterfrågan på lägenheter i Nyköping, priserna på bostadsrätter och villor har ökat. Detta har fått mig att tro att Nyköping är på frammarsch. Jag var naturligtvis tvungen att kolla upp detta.

Antal företag
Antalet företag i Nyköpings kommun har ökat stadigt sedan år 1995. År 2005 fanns inte
mindre än 4577 företag i kommunen. Under 2005 starta 228 nya företag. Det är egenförtagarna som står för 65,6% av alla företag i kommunen, en riktig entrepenörsstad med andra ord. Under 2006 var det enbart 19 företag som gick i konkurs (varav majoriteten saknar anställda).

Under 2000-talet har Nyköping haft sex s.k. Gasellföretag*. På svenskt näringslivs kommunranking hamnade Nyköping på 104:e plats.

Inga av dessa siffror ger någon direkt känsla för explosion (förvisso är inte siffrorna dagsfärska).

Finns det någon som helst fog för mina aningar?
  1. Skavsta utökade sina flygningar med Ryan Air och nu är det 2 miljoner resenärer per år.
  2. Det är 2 miljoner bilister på E4:an passerar Nyköping varje år.
  3. Två nya köpcenter ska byggas. NCC har fått ett kontrakt på 223 miljoner att bygga det ena (läs mer på dn.se).
  4. Bra tåg- och busskommunikationer.
  5. Närhet till Stockholm.
En ökande turism tillsammans med en stadigt ökande invånarantal gör att Nyköping är en stad på frammarsch.

*Ett gasellföretag
• har offentliggjort minst fyra årsredovisningar.
• har en omsättning som överstiger 10 Mkr.
• har minst tio anställda.
• har de senaste tre åren kontinuerligt ökat omsättningen.
• har under samma period minst fördubblat sin omsättning.
• har ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt.
• har i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.
• har sunda finanser.

2007-11-09

Utsatthet som nyföretagare

När du startar ditt företag och har registrerat det så kommer du att överhopas av företag som vill erbjudan sina diverse tjänster. Alla har supererbjudanden just nu som du verkligen inte kan avstå.

Mitt förslag är att hålla hårt i pengarna och vara extremt selektiv i vad du köper. Du kommer att bli kontaktade av några olika företagsregister med jättemånga besökare. Och visst har de besökare, men siffran som de anger gäller troligtvis deras startsida. Besökarantalet för just där ditt företag kommer att synas är med stor sannolikhet lägre. Var kritiskt och ställ mycket frågor, jag säger inte att det är meningslöst att lägga upp sig på dessa, men det kanske inte är för alla. Hitta.se är ju trots allt gratis.

Men de du ska verkligen se upp för är de som ligger farligt nära lagbrott (för exempel se inslaget från Uppdrag granskning). Då menar jag företag som vill ge dig en hemsida "gratis" och vill ha dig som referenssida. I verkligheten kostar det ganska mycket. Jag har själv blivit uppringd av några av dessa och tecknat avtal med ett företag som jag genast ångrade då jag fick reda på hur otroligt många missnöjda kunder de haft. Men jag fick verkligen jobba hårt för att få det annullerat.

2007-11-08

Internetreklam är nu större än tv

Jag har väntat på det ett tag och nu har det äntligen inträffat! Martin Jönsson skriver om detta på sin blogg.

13,9 % av den totala andelarna för reklam innehas nu av internet. Internetreklamen är direktreklamen i hasorna, men det är ännu en lång väg innan den är framme vid ledaren som är dagspressen.

Detta är en stor glädje för mig eftersom jag jobbar just med internetmarknadsföring (och naturligtvis för alla andra i branschen). Nu väntar jag med spänning att få se när internet passerar direktreklam. Om den nuvarande utvecklingen håller i sig så tror jag detta kommer att ske redan i mitten av nästa år.

Bloggexponering del 2

Igår började med att försöka öka exponeringen av min blogg. Idag har jag lagt till min blogg i ytterligare en sajt nämligen blogglistan.se.

Det är helt enkelt en lista där min rakningplacering beror på hur många som klickar på knappen blogglistan.se (ni finner den nere till vänster). Ni får gärna hjälpa mig genom att klicka på den, säg till så gör jag samma sak för er.

2007-11-07

Placera dig på bloggkartan

Detta är menat både bildligt och bokstavligt. Det finns olika anledningar varför jag bloggar.

Det första är naturligtvis att jag vill dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Jag hoppas att du har nytta av dem eller att du tycker det är roligt att läsa.

Bloggen kan även ha andra syften. Jag kan ställa frågor till mina besökare, interagera med dem. Det är ett sätt att visa upp sina kunskaper och få ett bra anseende. Även kan det vara ett sätt att få besökare till mina sajter.

För att få mer exponering och därmed fler besökare till min blogg så ska jag testa lite olika blogg-"tjänster".

Jag har placerat min blogg i Nyköping på bloggkartan.se och sedan ska jag pinga* detta på nyligen.se. Jag har även skaffat mig etiketter på bloggar.se för att personer som söker på ett specifikt ämne ska kunna få upp mitt inlägg.

Nu får vi se om detta ger något resultat, jag återkommer med besked vid ett senare tillfälle.

*
att meddela bloggsöktjänster och portaler att man skrivit ett nytt inlägg

2007-11-06

Ökad entrepenörsvilja hos yngre

Allt fler unga vill starta eget företag
Idag på dn.se läste jag en artikel att det finns ett starkt intresse bland unga att starta eget.

För en del handlar det om att få prova sina idéer, för andra kan detta vara ett sätt att ta sig in på arbetsmarknaden.

De största hindren till att starta eget är ekonomisk otrygghet och att man inte vet hur.

Personligen tror jag att det största hindret är just att vi yngre (jag är under 30 och då räknar jag mig som ung) saknar kunskapen, men samtidigt att det inte finns rätt sorts stöd att utveckla affärsidéerna.

Visst finns det nyföretagarecentrum över hela Sverige, men jag tycker inte att vi får tillräckligt mycket coaching för att nå fram till en idé som du sedan kan få hjälp med av nyföretagarcentrum. Det finns företag som utnyttjat detta "glapp" i stödet och startat coachingverksamhet. Satsa på utveckla Nyföretagarcentrum eller komplettera det så att det finns stöd i hela processen och då kommer vi se fler unga entrepenörer blomma.

Att regeringen vill göra det enklare att skaffa f-skattsedel känns bra. Minimera alla hinder till att vi väljer bort att starta eget. Och att banker ger service på hemspråket är bra för att minska barriären för invandrare som vill starta eget.

Även NUTEKs satsning på att ändra attityder inom entrepenörsskap och satsa på kvinnliga företagare är ett steg i rätt riktning.

Jag hoppas att denna trend håller i sig och det blir lättare att etablera sig.

2007-11-05

Ordlista för företagare

Vad är en efterkalkyl? Vad innebär en patent? Och vad är egentligen ett täckningsbidrag?

Det finns så ofantligt många termer och uttryck som du ska lära dig som nyföretagare. Därför blir jag alltid lika glad när jag hittar bra listor som kan förklara dessa svåra ord.

Denna lista hittar du här.

2007-11-04

Marknadsföring, reklam och försäljning

Hur tänker du arbeta med att marknadsföra ditt företag?
Det finns många olika kanaler och metoder för att visa för dina kunder att du existerar. En hemsida, blogg, direktreklam, säljbrev, annonser, pressmeddelande, mässor osv.

Innan du påbörjar din marknadsföring så ska du ha identfierat din målgrupp för att verkligen kunna fokusera dina ansträningar och investeringar (se min marknad, mina kunder).

Jag riktar mig främst på två områden och det fungerar bra för mig.


Internetmarknadsföring
Eftersom jag jobbar med internetmarknadsföring så är en hemsida ett måste. I de allra flesta fallen skulle jag rekommendera att även du skaffar en. Det finns många företag att välja på, men se upp för rötägg. Jag har sammanställt en lista med saker man bör tänka på innan du anlitar en webbdesigner.

Bloggar
Att blogga inom ditt område är ett bra sätt att skaffa besökare. Bloggar kan du skaffa gratis på ex. wordpress eller blogger. Bloggar är bra eftersom varje inlägg med sitt unika innehåll och bra rubrik hittar google snabbt. Jag har inte jobba något nämnvärt med att få denna blogg att synas men hamnar ändå i topp tio när jag söker på; egen företagare.

Forum & Communitys
Att gå med i ett forum inom området för ditt företagande är ett bra sätt att nätverka och skaffa sig nya kunskaper. Olika communitys är ett annat bra sätt att synas och få uppmärksamhet kring din affärsverksamhet.

Sökmotoroptimering
Att lära sig om sökmotoroptimering (SEO) kan bli väldigt lönsamt. SEO handlar om du arbetar med att få en webbplats att placeras högre i sökresultaten i en sökmotor. Det är tidskrävande, men inte dyrt och något jag kan rekommendera. Även i denna bransch finns det rötägg. Jag har även här gjort en lista om vad du ska tänka på innan du köper sökmotoroptimering.


Nätverkande
Det första jag gjorde var att invetera mitt eget kontaktnätverk och berättade för alla dem vad jag nu arbetade med. Sedan frågade jag de som jag kände tillräckligt väl om de i sin tur kunde presentera mig för några nya kontakter.

Mässor
Jag har besökt mässor (eftersom de flesta är gratis) med visitkortet i högsta hugg och lärt känna en del nya människor där. Jag försöker alltid lyssa in varje kontakt, många försöker jag inte sälja något till, utan jag bruka berätta om min sajt som är en upplevelse i Stockholm. De brukar bli glada när jag berättar om detta, att ragga besökare till den brukar aldrig vara några problem och de kommer dessutom lättare att komma ihåg mig. Jag länkar naturligtvis från min Upplevelsesajt till den som handlar om internetmarknadsföring.

Profesionall courtesy
Jag tror mycket på att dela med mig av mina kunskaper för att skapa en bra kontakt. Om din "kund" redan bestämt sig för att göra sin egen bokföring vinner du inget på att inte svara på dennes frågor. Om du svarar så får du en person som har en positiv bild av dig och kanske anlitar dig vid ett senare tillfälle eller förmedlar din tjänst till en bekant. Amerikanarna kallar detta för "profesionall courtesy" och det är något som jag tycker att borde bli vanligare i Sverige.

Företagsnätverk / företagsförening
Att gå med i en förening eller ett nätverk är ett bra sätt att få nya kontakter och nya kunder. Själv så överväger jag att starta ett eget företagarnätverk. Anledningen till detta är att jag skulle då ha en central roll och då kunna få mest ut av det hela.

Det finns naturligtvis flera sätt att marknadsföra dig på, men dessa är de som jag använder mig av.

2007-11-03

Gör egen checklista för att starta eget företag

Checklistor är alltid användbara när du ska ge dig in på ett nytt områden.

NUTEK har en bra sida där du kan generera din personliga lista genom att svara på några flervalsfrågor. Du kanske inte har nytta av allt, men det kan ändå vara ett användbart stöd på din väg att starta eget. Besök sidan här.