2007-12-29

Bli egen företagare utan att starta eget

Låter det motsägelsefullt tycker ni? Jag är benägen att hålla med, men jag tror att jag har hittat undantaget.

Jag har en bekant som är "egen företagare" genom ett företag. Hur funkar detta då? Du blir anställd hos företaget, men anställningen är väldigt fri då du själv väljer vad och hur mycket du vill göra. En av dessa företag är Bolagskraft AB.

Jag har länge ansett är det är för svårt och riskfyllt att bli egen företagare i Sverige och det är intressant att se hur företag "täcker upp" för de brister som finns i våra regelverk och områden där regeringen borde jobbar hårdare för att underlätta starten av företag.

Det finns också företag som jobbar mycket med att coacha/utbilda nyföretagare och de tar (liksom Bolagskraft) några % av det du får betalt (du slipper riskera något).

Detta är väldigt nyttigt i början då du omsätter väldigt lite och inte har råd med ex. en revisor. Men sedan när pengarna börjar rulla in så kan det bli lite väl dyrt. Ta Bolagskraft som exempel, de tar 7,5% av fakturans värde. När du omsätter 1 000 000 kr på ett år så betalar du dem 75 000 kr. Jag är helt övertygad om att du kan hitta företag som servar dig med samma utbud som Bolagskraft men till halva priset.

En bra arena att prova sina vingar på, men stanna inte kvar i denna "skyddade verkstad" när du omsätter tillräckligt mycket för att klara dig själv. Hitta då en egen revisor osv.

Men jag tycker ändå att Bolagskrafts affärsidé är smart då de kan ha väldigt många som "kunder" (anställda) och få in mycket pengar.

2007-12-28

Företagsakuten

"Ta en framgångsrik, karismatisk och rättfram entreprenör. Skicka honom att utvärdera en ny affärsverksamhet i desperat behov av hjälp. Vad händer? Några sanningar, en hel del självrannsakan och massor av råd i affärsangelägenheter."

Så beskrivs det
intressanta programet som heter Företagsakuten. Det är en mini-serie i 4 delar och går på Tv 8, fredagar kl. 19.

Ett ganska intressant program tycker jag. De belyser verkligen den nytta du kan ha av en mentor, tips & idéer från person som varit i branschen ett tag.

Jag har själv anmält mig till ett mentorsprogram som drivs av ALMI. Mentorn behöver inte ens kunna branschen som jag jobbar i, det finns ändå så mycket som är nytt med att vara egen företagare att denne kan vara till väldigt stor nytta för mig. Det finns alltid något nytt att lära sig.

2007-12-15

Fullträff på bloggkartan

För ca 5 veckor sedan lade jag till min blogg på bloggkartan.se som ett test för att se vad det kunde ge. Idag är det dags att göra en uppföljning.

I min statistik kan jag faktiskt inte hitta ett enda besök, men det behöver inte vara korrekt. Det kan vara att besöket redovisas som en annan hänvisningsplats än just bloggkartan, men några större mängder är det troligtvis inte.

Däremot fick jag ett samtal från en reporter på Sörmlands Nyheter för ca 3 veckor sedan. Han var på jakt efter bloggande Nyköpingsbor som han kunde tänka sig att skriva om och hittade denna blogg via bloggkartan.se.

Av en händelse fick han syn på min Upplevelse-sajt, Levlivet.nu och ville då intervjua mig kring den till en helg bilaga. Idag är denna bilaga pubilcerad och ni kan läsa den på Levlivet.nu.

Inte en stor artikel, men gratisreklam smakar oerhört gott :)

Så bloggkartan.se har inte givit mig direkt trafik, men lett till mediaexponering (vilket få ses som väldigt bra reklam).

2007-12-10

Kontoret, fördelar och nackdelar

Jag driver mitt företag hemifrån och det har jag gjort sedan starten. Det har funkat hyfsat bra, men det finns ändå distraktorer som kan vara ansträngande.

Jag tänkte nu sammanfatta varför jag/du ska jobba hemifrån eller på kontor.

Varför hemifrån?
Det är "gratis". Detta argument är det enda som egentligen talar för att jobba hemifrån. Du slipper kostnaden som kan vara allt från 15.000 kr/år - 150.000 kr/år (beroende på verksamheten så kan det vara ännu mer).

Annars anser jag helt klart att det finns för många små & stora distraktorer som förstör rytmen i arbetet. Så har du råd att ha kontor så gör det.

Varför från kontor?
Du är i en miljö vars enda uppgift är att vara en arbetsplats. Du har alla papper samlade i pärmar i bokhyllan och allt i sin ordning (eller organiserat kaos).

De billigaste alternativen är oftast att samhyra lokal med flera andra företagare. Se till att du kan fokusera i den miljön annars kanske det är värt att betala lite extra för att få vara för dig själv.


Jag lästa igår i Joakims Ståhls blogg, The Advertiser, om hans flytt till hans nya kontor. Bilderna är väldigt inspirerande tycker jag.

Jag håller själv på att jaga kontor. Har varit och tittat på ett men jag kom fram till att min budget inte klarar av den lokalen ännu. Men jag har nys om några fler som jag ska titta på senare.

2007-12-06

Forumträff

Igår hade seo-forum.se en träff och naturligtvis var jag där.

Första delen av dagen var det föreläsare som var i centrum. Helt klar bäst var Anton Johansson som berättade om Twingly och om hans syn på bloggande.

Efter att föreläsningarna var slut så startades rundabordssamtal. Diskussionsämnet var inlänkar. Det var intressant att höra andras tankar och erfarenheter.

Kvällen avslutades med mat, dryck & mingel.

Jag tackar Simon Sundén som arrangerade denna träff.

2007-12-03

Sugen på att köpa statsministern?

Visste du att du kan köpa kärnvapenkrig på Tradera? Eller är du sugen på att köpa statsministern?

Nikke Lindqvist skriver om detta i sin blogg. Nu är det inte så hemskt som det låter. Det är nämligen (med stor sannolikhet) inte Tradera själva som annonserar på Google adwords om detta utan Nyckelordsköpare som får en liten peng på varje annons som leder till ett köp på Tradera.

Jag hoppas att sådant som "köp" lönnmördare och kärnvapenkrig försvinner på Traderas inrådan samt att Google rensar i sitt annonsträsk.