2008-01-29

Online CV

I mitt förra inlägg gjorde jag en liknelse mellan att söka anställning och att vara egen företagare.

Jag har ganska många sajter nu för tiden och olika inriktningar på dessa. Jag behövde samla ihop dessa på ett ställe. Så nu har jag gjort en hemsida som fungerar som ett CV för mig. Passande nog heter sajten Anders Granström.

Det är ett personligt brev, en meritförteckning, en beskrivning om mitt företag samt en lista över alla mina sajter.

Har du ditt CV online?

2008-01-28

Liknelse mellan eget företagande och anställningsförfarande

Att vara egen företagare är som att gå på anställningsintervjuer om och om och om igen. Varje ny kund gör en "intervju" där jag som företagare berättar varför just jag passar bäst för detta jobb.

Om jag fortsätter denna liknelse så blir min affärsidé som ett personligt brev och att förmedla mina tidigare arbeten blir som att skriva CV.

Och då blir naturligtvis en offert liknande en löneförhandling.

Gapet mellan anställning och eget företagande är inte så stor som många tycker. Du förbereder dig på ett annorlunda sätt och du naturlitgtvis på fler "anställningsintervjuer" men annars finns det många gemensamma beröringspunkter.

2008-01-21

En lyckad tillställning!

I fredags (18/1) arrangerade Agent Interactive ett affiliate event i Las Vegas anda. Platsen var Porslinsfabriken i Stockholm. Ett mycket bra arrangemang i min mening.

Bra motagande redan från början med en välkomstdrink och en massa intressanta människor.

Till min stora glädje så hade de en överraskning i form av en pokerturnering. Jag gillar verkligen poker så detta var en bonus.

Men innan poker drog igång så presenterade sig Agent Interactives personal för oss och berättade kort om företaget. Sedan gjorde Anton Johansson en presentation av affiliate-forum.se. Och den sista godbiten var när vi lite tips om hur vi skulle kunna tjäna mer pengar på affiliate- annonseringen. Jag ska definitivt prova en del av de förslag som presenterades.

Maten var utmärkt och förfriskningar serverades generöst.

Pokerturneringen gick det sisådär. Jag spelade verkligen tight och tog mig till finalbordet. Eftersom jag var oerhört shortstacked så gick jag all-in på första handen och ledde den, med två par, till sista kortet visade sig vara ett klöver ock konkurrenten till vänster om mig fick färg. Då var det bara att lämna bordet.

Men kvällen fortsatte lika bra som den startade. Tack så mycket för detta och jag hoppas att det blir fler gånger!

2008-01-16

Intressant andra halva

Den andra halvan på denna vecka blir mycket intressant.

I eftermiddag ska jag iväg och träffa en tjej som är fotograf, designer...en riktig mångfaceterad person om att eventuellt kunna samarbeta. Jag hoppas på ett bra samtal.

I morgon ska jag titta på en kontorslokal. Läget är bra och hyra verkar toppen, nu ska jag bara ta reda på det finstilta. Men jag håller tummarna för att det ska bli något.

På fredag ska jag ha ett planeringsmöte kring en sajt som jag ska starta förhoppningsvis i nästa vecka. På kvällen är det sedan ett Affiliate-event i Stockholm. Det ser jag verkligen fram emot.

Lördagen ska jag umgås med en kompis i Södertälje som jag inte träffat på ett bra tag. Hoppas på bra väder :)

2008-01-11

Du är företagare, men är du säljare?

Du är egen företagare med världens bästa idé. Någon sak som ingen kan vara utan. Du sköter allt själv, men du är ingen säljare. Då har du ett stort problem...

Jag anser själv att jag skapar ett förtroende ingivande intryck och jag är ganska duktig på att prata...men jag tycker inte att det räcker. Jag är en ganska oslipad diamant när det gäller försäljning, men jag blir bättre hela tiden).

Jag ringer ganska mycket mycket för att jaga annonsörer till min upplevelsesajt. Det kan bli 40 samtal på en dag. Och då är det otroligt viktigt att jag är väl förbered.

Jag skriver alltid ett manus som jag över på. Jag blir nämligen alltid lite nervös innan det första samtalet.

Jag har ett upplägg som baserar på att jag tidigare har skicket ett mejl med mitt erbjudande (som de förhoppningsvis läst innan). När samtalet är igång så kör jag på min inövade variant. Köper de annons, helt perfekt om inte så försök att ta reda på varför.

Priset
De tror att de är för dyrt, försök att ändra uppfattningen till prisvärt...kanske jämföra med någon av dina konkurrenter.

Trygghet
Det är en trygghetsfråga. Alla telefonförsäljare kör med att de har det billigaste allternativet. Men för mig är trygghet ibland det viktigaste och det har många telefonförsäljare svårt att fatta (även efter att jag förklarat detta för dem). Om du har referenser hänvisa gärna till dem, eller skaffa ett samarbete med någon som har trovärdighet. Visa statistik så kunden kan, svart på vitt, se hur det ligger till.

Inte rätt tidpunkt
Be att få ringa dem senare och fråga gärna när detta kan vara aktuellt.

De marknadsför sig inte på det sättet
Då blir det riktigt tufft. Om du inte är riktigt duktig på att övertala så föreslår jag att du tackar för samtalet och de får gärna höra av sig om de ångrar sig.


Det blir alltid lättare att ringa för varje samtal du genomför. Förslagsvis kan du börja med de potentiella kunder som du är minst intresserade av, då är det kanske inte hela världen fast det inte blir perfekt direkt (om min gamla handledare på Nyföretagarcentrum skulle läsa detta så skulle han säga; "Man ska inte öva på sina kunder"! Och det har han förvisso rätt i).

Lycka till!

2008-01-10

Starta AB utan att betala 100.000 kr

Dut vet väl att det är fri bolagsbildning som råder inom EU?

Du har alltså möjlighet att starta en motsvarighet till den svenska AB i något annat EU-land. Detta gör det möjligt att kunna få samma fördelar som ägandet av ett AB men du slipper betala 100.000 kr för att kunna få denna möjlighet.

Ett exempel är att du kan starta ett Limited företag (engelska för AB) i Storbritanien och driva detta som en filial här i Sverige. Det företaget är då likställt med ett svenskt AB

Dock kommer du inte från att betala skatt i Sverige (om du utför jobben här dvs.).

Clas Ramert (som driver skatter.se) anser följande om att starta brittiskt Limited;

"Jag brukar dock varna för att det kan bli bra mycket krångligare än att ha ett svenskt aktiebolag. Normalt får man nog ha hjälp från engelska konsulter för att sköta bolagets myndighetskontakter i England och de är inte billiga." (uttalandet hämtat från skatter.se).

Det finns företag som hjälper till vid startande av brittiska Limited. Inte en märklig utveckling som en följd av öppna gränser inom EU. Tidigare arbetskraft, varor och tjänster och nu även bolagsbildande.

Om detta är något för dig får du själv avgöra.

2008-01-09

De 5 bästa svenska forumen

Forum är ett väldigt bra sätt att bredda dina kunskaper och nätverk. Jag är själv medlem i flera olika forum.

I egenskap av egen företagare har jag gjort en topp 5 lista över forum.

  1. SEO-forum.se - helt ovärdelig information med massor med hjälpsamma medlemmar. Jag har fått så otroligt mycket kunskaper och en del affärsmöjligheter på detta forum.
  2. Affiliate-forum.se - Vem vill inte tjäna pengar på att ha en hemsida? Återigen en sajt fullpackad med bra info och schyssta medlemmar.
  3. Företagande.se - Ett väldigt omfattande forum med bra möjligheter att få hjälp samt och att göra affärer.
  4. Webmaster Network - Även fast det är många som går in i trådarna och "tycker" en massa (helt i onödan) så går det inte att bortse från att det är en gigantisk bank fylld med info samt att jag har personligen fått göra en del affärer med några medlemmar.
  5. Skatter.se - Det dyker alltid upp en massa besvärligt med skattefrågor. Jag har alltid fått svar på de frågor jag ställt. Sparar en massa tid & pengar.
Som ni märker så är det väldigt internetorienterat, men internet är framtiden så det är bara att hänga med.

Om ni letar efter andra sorters forum så har ni nog störst chans på Forumportalen.

2008-01-08

Företagshemsida

Idag har jag uppdaterat min företagshemsida, nämligen LevlivetDesign.se.

Jag har lagt till en ordlista för Internetmarknadsföring. Det tar ett tag innan man blivit bevandrad med alla termer och jag har alltid haft nytta av att sådana existerar. Därför vill dela med mig till andra.

Jag bygger alltså hemsidor till företag men även föreningar och privatpersoner. Webbdesign och Sökmotoroptimering i Nyköping, Norrköping och Södertälje.

Jag har även gjort listor på vad du bör se upp med när du ska köpa hemsida eller sökmotoroptimering. Men också vad du kan kräva av en leverantör när du beställer dessa.

E-marknadsföring är ett väldigt bra sätt att få nya kunder.

2008-01-06

Ska man ha revisor?

Detta är en fråga som i princip alla nyföretagare ställer sig.

Det kostar att ha någon som sköter bokföringen, men är det värt pengarna?

Jag har varit och träffat en revisor på ett ganska stort revisorsföretag för att se vad det kostar. Exemplet här baserar sig på att jag omsätter 400.000 kr på ett år (vilket inte är så mycket).

Om jag vill ha någon som sköter den löpande bokföringen, bokslutet och deklarationen så får jag (som egen företagare utan anställda) räkna med en kostdnad på ca 20.000 kr (obs, endast en uppskattning).

Är det värt pengarna? Absolut, att slippa hantera detta och veta att allt blir enligt konsternas regler är det definitivt värt det.

Men i förhållande till omsättningen? Tja, här finns det inget självklart svar.

Jag tycker att det är viktigt att jag, som företagare, vet vad det innebär att sköta bokföringen och göra en deklaration. Jag behöver inte vara bäst på det och när jag omsätter mer tänker jag definitivt låta någon annan sköta det.

Mitt tips är att sköta allt själv (ev. skaffa bollplank) under det första företagsåret. Sedan kan du skaffa en revisor som hjälper dig med bokföringen och göra rätt avdrag på deklarationen.


Andra bloggar om: , , ,

2008-01-03

ONOFF Rea = ordninarie pris

Titta på ett reklamblad från OnOff igår. Där ser jag datorn som jag köpte för två månader sen och den reas ut till...samma pris som jag köpte den för.

Lägg märke till att det inte står tidigare ordinarie pris utan istället tidigare OnOff-pris.

ONOFFs rea = ordinarie pris

Undrar om jag själv kan ha rea på mitt konsultarvode? Det är billigare, fast ni sparar inget jämfört med tidigare.

2008-01-02

En företagskatalog

Som företagare söker jag ständigt efter nya sätt att göra mitt företag synligt för potentiella kunder. Ett sätt är att vara med i en företagskatalog.

121.nu är ett exempel på en sådan katalog. Du kan söka efter företag på deras namn eller så kan du söka på branscher i ett register som är i alfabetisk ordning.

Visitkort är något som alla företagare bör ha. Då behöver du inte klicka till någon annan sajt eftersom det finns länkar inom shopping här. Bara gå in i kategorin "Kontor, Företag & Utbildning".

Skulle inget av detta vara intressant så kan du alltid kolla vad som kommer på tv, eller vilket väder det är ute.

Detta är ett sponsrat inlägg