2008-03-29

Nazism grund för kommersialism?

Ni kanske har läst i tidningarna eller sett det på nyheterna om motdemonstrationer i Nyköping mot nazister (se ex. DN.se, svt.se mfl). Flera lördagar i rad (jag tror det är 4 st) kl. 12.00 samlas massor med Nyköpingsbor vid torget för att skramla med nycklar i protest mot nazismens närvaro i staden.

Jag var vid torget förra lördagen. Jag träffade min pappa och hans sambo för att ta en fika. Jag diskuterade detta fenomen med dem. Under konversationens gång slog mig en tanke och jag frågade dem: -När tror ni att någon passar på att utnyttja det faktum att samlas 1000 personer, nere på stan, i ett kommersiellt syfte?

Vi skojade om att någon skulle sälja en ljudförstärkare så just deras nycklar skulle låta mest.

Idag när jag gick ner på stan så såg jag det. Det var massor med arrangemang, några utställningar, fler marknadsstånd ute på gågatan osv. Det kan vara ett sammanträffande, men jag tror inte att försäljarna är så ledsna för att det är jättemycket med folk på stan.

Jag kan inte komma ihåg senast jag såg så här många människor ute på stan en helt vanlig lördag. Jag tyckte att det var ganska trevligt och det kändes som om stan verkligen sjudade av liv.

Hemskt att det finns nazistisk aktivitet här i Nyköping, men skönt att staden samlas emot detta och att det har kommit ytterligare positiva effekter.

2008-03-18

Varning för SEO-hackning!

Nu har det även kommit till Sverige, nämligen SEO-hackning. SEO-hackning är när en person hackar sig in på en hemsida i syfte att sabotera din ranking på google och andra sökmotorer. Hans Husman har skrivit om detta på sin blogg.

Var uppmärksam på detta! Om ni blir kontaktade av någon som erbjuder sig att sänka dina konkurrenters ranking på Google så tacka nej! Dela sedan med dig av information om denna person/företag (det kan du göra på detta forum, som också är ett stöd för de som blivit hackade) så vi kan samla ihop tillräckligt med info för att göra anmälningar.

Thomas som har en sida om bingo är en av de första drabbade. Jag vill stödja honom genom att ge en länk till hans bingo-sida och jag vill uppmuntra andra att göra detsamma.

Om vi agerar tillsammans och resolut så kan vi bekämpa den här typen av sabotage.

2008-03-05

Checklista för e-butik

E-butiker / webbshoppar
Det blir allt vanligare med e-butiker då detta är ett tillgängligt och billigt att sälja produkter. Du slipper hyra en lokal, du måste inte stå vid kassan hela dagen och hela Sverige kan besöka din butik.

Det första steget är naturligtvis att bestämma vilken produkt du ska sälja. Hur mycket kan du tjäna på varje försäljning? Hur mycket kostar frakten? Det optimala är att hitta en produkt som väger lite och som du kan sälja dyrt. Hittar du den kombinationen så får du gärna höra av dig till mig och berätta om det.

Du har bestämt dig för att öppna en butik, men vad ska du göra nu? Du ska fundera på om du vill ha ett gratisalternativ eller en "färdig" butik som du betalar månadskostnad för.

Gratis alternativ
Det finns alternativ som är helt gratis att ladda ner, exempel på sådana är ubercart och magneto. För att hantera dem bör du ha kunskaper i ex php (inget för den som saknar kunskaper helt).
Annat alternativ är att bygga en helt vanlig sida i ex. dreamweaver och lägga till en betalningsfunktion.

Färdiga e-butiker
Det finns många olika aktörer som säljer färdiga koncept. Titta runt och se vilka funktioner du vill ha och vad du har råd att spendera på detta. Det finns e-butiker som låter dig prova gratis, ex E-butiken

Välj med omsorg. Det är viktig att få besökare till webbshoppen och en del webbshoppar är så dumt uppbyggda att naturlig trafik via sökmotorerna blir svår att få. En del kan även vara svåra att sökmotoroptimera för att kunna få mycket trafik. Kolla upp detta med företag som säljer lösningarna!



Betalningslösningar
I de "färdiga" e-butikerna kan du få hjälp med betalningslösningen och behöver inte fundera så mycket mer på detta. Tänk på att kostnaden för betalningslösningen i nästan alla fall är separat från månadskostnaden för sajten.

Om du fixar ett egen webbshopp så finns det billiga alternativ som exempelvis engelska paypal eller den svenska motsvarigheten payson. Dessa har inga fasta kostnader utan du betalar en fast summa per transaktion och en viss procent av den totala summan.

Detta är de första stegen, sedan börjar allt det andra. Hur kan jag öka omsättningen? En bra diskussion på webmasternetwork har givit denna lista. Det finns även en e-handelsskola, men jag tycker denna är lite för tunn fortfarande. Även Nutek har en bra funktion där du kan genera en checklista. Den är hyfsad, men inte komplett.

Har du eller känner du till en bra introduktion/checklista eller tycker du att det fattas något viktigt i detta inlägg? Skriv gärna en kommentar så lägger jag till info i inlägget.