2008-02-26

Guldpennan och dra åt helvete-kapital

Ett av de starkaste intrycken igår var när jag, för första gången, höll en guldpenna i min hand.

Nu tillhörde inte pennan mig utan Eva Hallgren ägaren av Heartstore of Sweden.

Hon föreläste för oss i Flen där det pågick en kick-off för deltagare (mentorer & adepter) i ALMIs mentorprogram.

Eva Hallgren har tidigare, framgångsrikt, drivit Båsenberga Konferensgård men driver numer två Heartstores, en i Stockholm och en i Göteborg.

Eva är en väldigt duktig föreläsare och hon berättade om sin syn på företagande, kundvård och tron på sig själv och sin idé. Det var en energiinjektion som jag verkligen behövde just då.

Det var tre saker som verkligen gjorde intryck på mig under föreläsningen. Många företagare har svårt att ta ordentligt betalt. Du behöver kunna detta för att kunna generera ett bra "Dra åt helvete-kapital". Dra åt helvete-kapital är en ekonomisk buffert som gör det möjligt att avstå de affärer som inte känns rätt, ex kunder med tvivelaktiga ideologier och dylikt.

Kundandelar är en term som Eva förespråkade. Det vill säga hur mycket av kundens affärer du har. Ett exempel är om kunden förlägger alla sina konferenser på din kursgård så har du 100% av kundandelarna hos denna kund.

Sedan har vi naturligtvis guldpennan. Eva hade med sig en guldpennan som hon vunnit i en tävling som posten arrangerat. Hon skickade den runt så alla fick känna på den. Vare sig Eva gjorde detta medvetet eller ej så är det ett väldigt bra sätt att få folk att komma ihåg föreläsningen.

En väldigt bra kväll, trevligt med inspiration och bra för affärerna att nätverka.

2008-02-25

Kick-off för mentorprogram

Idag ska jag åka till Flen för att delta i en kick-off för ALMIs mentorprogram.

Då ska jag få träffa min egen mentor och de andra deltagarna samt deras mentorer.

Även fast jag har varit igång som egen företagare i mer än ett år så finns det så mycket jag kan lära från någon som varit det i mer än 20 år.

En bra möjlighet till personlig utveckling och att få ett utökat kontaktnätverk.

Ska bli kul i alla fall!

2008-02-20

Nu kan du surfa på bussen

SL kommer från och med i morgon att inleda ett test med trådlös uppkoppling på linje 676 mellan Norrtälje och KTH.

Detta test är till för att utvärdera hur det fungerar samt för att se hur många som använder sig av det.

Försöket finansieras av kommersiella aktörer som tillhandahåller tekniken och pågår till den 3 april.

Jag tycker att det är smart att prova den sträckan då det finns många studenter som reser den vägen. Då kan man testa systemet ordentligt. Dock kan bli ett missvisande resultat i hur många som använder denna möjlighet då studenter inte är representativa för Stockholms befolkning.

Några merkostnader för
resenärerna räknar SL inte med.
"– Vi tror att det finns många leverantörer som vill nå våra 700 000 resenärer varje dag. Sen får man se hur man finansierar utbyggnaden men tanken är inte att SL ska äga det här utan att hitta samarbetspartners som vill ha tillgång till våra resenärer" säger Åke Lindström, projektledare på SL till SvD.se.
Ett mycket intressant initiativ och väldigt bra. För de som pendlar till jobbet möjliggör det för många att arbeta på vägen till och från jobbet. Jag skulle även önska att de inkluderar pendeltågen i detta om det blir ett trådlöst nätverk.
Jag ser fram emot att följa utvecklingen på detta projekt.

2008-02-18

Lanserar VM-2010.se

Igår lanserade jag mitt senaste projekt. Det är en sajt som handlar om Fotbolls-VM 2010 i Sydafrika.

Jag har det otroliga förmånen att samarbeta med Andreas som är sportjournalist och som arbetat som skribent på en relativt känd fotbollssajt. Och dessutom har jag turen att arbeta med Maria som bor nere i Sydafrika. Det är inte många medier som har en reporter på plats hela vägen fram till VM:et om ca 2 år.

Dessutom kommer det att ansluta sig några fler skribenter under våren som också arbetat på en relativt känd fotbollssajt.

Under våren kommer jag att arbeta med att utveckla sajten för att göra den interaktiv. Jag vill att besökaren ska ha massor med möjlighet att känna sig delaktig i VM-2010.se.

Men nu kan du läsa nyheter från VM och dessa kval. Vad skulle du vilja se att fanns på den ultimata fotbollssajten?

2008-02-15

Därför misslyckas Microsoft

Microsoft har nyligen, inte helt överreskande, lagt bud på internföretaget Yahoo. Microsoft har haft problem att konkurrera på internet och väljer nu på att satsa på en etablerad aktör.

"Microsofts bud handlar inte om att spela internets spel. Det handlar inte om att nyttja nätverkseffekter och skapa bra tjänster som folk vill ha, det handlar heller inte om att skaffa sig strategisk kompetens för att lära sig internet.

Det handlar om att köpa sig marknadsandelar för att utöva just den dominans ledningen är van vid från pc-eran" skriver Jonatan Fried i tidningen Fokus.

Jag tror inte att stela, hierakiska Microsoft skulle kunna utnyttja den kraft som finns hos Yahoo för att främja sin utveckling på internet. Microsoft är som en dinosarie på nätet, stor, stark och farlig men utrotningshotad.

Andra bloggar om: , ,

2008-02-12

Bra SEO-guide för Wordpress

Att använda wordpressbloggar är väldigt bra. Google tycks gilla dem och de upptäcks snabb och kommer upp på webben.

En annan fördel är också att det går att göra en ny hemsida med dessa (på egen domän) ganska snabbt. Sedan har du ett lättförståeligt system som är smidigt att använda vid uppdateringar.

Men dessa kan göra ännu bättre när det gäller sökmotoroptimering (SEO). Jag har hittat en väldigt bra SEO-guide för wordpress som Marcus Westberg har skrivit.

Du hittar bra och pedagogiska förklaringar till förändringar som optimerar din sajt.

Den tackar jag för!

Fotboll och Poker

En av de aspekter av mitt arbete som jag tycker mest om är att lansera nya hemsidor. Speciellt när det handlar om saker som jag själv har stort intresse för.

Den ena handlar om pokerregler & pokerhistoria. Fokus är på regler för Texas Hold-em, handranking samt en ordlista för de viktigaste termerna.

Den andra sajten handlar om fotbolls VM genom tiderna, dels den internationella men också den svenska. Vem är den störste VM målskytten genom tiderna och vilket land har tagit flest VM guld?

Det var kul att göra dessa, enkla, men informativa sidor. Hoppas att ni kan få nytta av dem.

Mvh / Anders

2008-02-06

Kontoret

Jag diskuterade i ett tidigare inlägg om fördelar respektive nackdelar med att sköta företaget hemifrån och i en kontorslokal (se Kontoret, fördelar & nackdelar).

Jag har nyligen flyttat in i en kontorslokal här i Nyköping och jag trivs jättebra. Jag hyr ett kontor från ett företag, i andra hand, som har också har sitt kontor här.



Jag har en låg hyra, lokalen ligger centralt och i en fin äldre byggnad. Jag hade en verklig tur med att hitta en sådan billig kotorslokal.


Även fast jag bara arbetat på kontoret i några dagar så märker jag en skillnad i mitt arbete. Jag är mer strukturerad här och jag släpper lättare arbetet när jag kommer hem (även fast jag alltid jobbar lite hemma).



Men jag är glad för att jag gjorde detta val. Nu har jag en lokal där jag kan träffa kunder, möta samarbetspartners osv.

Om du har råd att ha en kontorslokal så rekommenderar jag att du skaffar en.

Detta kanske är enklare i en mindre stad, som Nyköping, jämfört med Stockholm. Kolla kontorshotell som kan ha bra priser och då får du "kollegor" på köpet som du kan ha nytta av.



2008-02-03

Ska du ha ett nyhetsbrev?

Det finns många olika sätt att jobba med e-marknadsföring och nyhetsbrev är en av dem.

Vad är ett nyhetsbrev? Ett nyhetsbrev är ett väldigt använbart verktyg för att hålla "kontakten" med dina kunder/medlemmar och förmedla dina erbjudanden till dem.

Vanligtvis så registreras du till nyhetsbrevet när du skriver in sig som medlem/kund på en sajt. Ett annat vanligt sätt att du anmäler dig själv som prenumerant utan att vara medlem eller kund.

Inom e-postmarknadsföring finns det olika alternativ. Du kan välja att skapa eget, prova gratisalternativ (ex. yourmailinglistprovider.com) eller abonnera (ex. get a newsletter).

Att skapat eget tar tid, men du styr över allt själv.

Jag frågade Christian Andersson på Get a Newsletter varför man ska välja att abonnera istället för att välja gratisalternativ;

- De flesta gratisalternativ har någon form av reklam med i kundens nyhetsbrev, vilket inte ser seriöst ut och drar ner kvalitetsintrycket på nyhetsbrevet. Vid abonnemang får du en webbtjänst med ett användarvänligt gränssnitt samt support via e-post.

Jag tycker att nyhetsbrev kan vara väldigt användbara, men se till att de verkligen är av kvalitet annars kommer ingen att läsa dem speciellt länge.