2007-12-10

Kontoret, fördelar och nackdelar

Jag driver mitt företag hemifrån och det har jag gjort sedan starten. Det har funkat hyfsat bra, men det finns ändå distraktorer som kan vara ansträngande.

Jag tänkte nu sammanfatta varför jag/du ska jobba hemifrån eller på kontor.

Varför hemifrån?
Det är "gratis". Detta argument är det enda som egentligen talar för att jobba hemifrån. Du slipper kostnaden som kan vara allt från 15.000 kr/år - 150.000 kr/år (beroende på verksamheten så kan det vara ännu mer).

Annars anser jag helt klart att det finns för många små & stora distraktorer som förstör rytmen i arbetet. Så har du råd att ha kontor så gör det.

Varför från kontor?
Du är i en miljö vars enda uppgift är att vara en arbetsplats. Du har alla papper samlade i pärmar i bokhyllan och allt i sin ordning (eller organiserat kaos).

De billigaste alternativen är oftast att samhyra lokal med flera andra företagare. Se till att du kan fokusera i den miljön annars kanske det är värt att betala lite extra för att få vara för dig själv.


Jag lästa igår i Joakims Ståhls blogg, The Advertiser, om hans flytt till hans nya kontor. Bilderna är väldigt inspirerande tycker jag.

Jag håller själv på att jaga kontor. Har varit och tittat på ett men jag kom fram till att min budget inte klarar av den lokalen ännu. Men jag har nys om några fler som jag ska titta på senare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Står inför att flytta till Jönköping och funderar just därför kring detta med hur jag ska jobba. Är också ett enmansföretag och att jobba hemifrån vore självklart ett alternativ (det billigaste precis som du säger). Men blir det inte lite ensamt? Saknar du inte sällskapet i fikarummet eller kunskapsutbytet kollegor emellan?
Är lite rädd att jag kommer att göra det ifall jag väljer att jobba hemma.
mvh / Håkan, www.nobel-prize-winner.com

Anders G sa...

Jo, jag sankar självklart kollegor och snacket i fikarummet. Men det kan kureras litegranna på andra sätt, ex medlemsskap i företagsnätverk och liknande.

Men jag kommer helt klart att hyra en kontorslokal när ekonomin tillåter. Gärna då på exempelvis ett "kontorhotell" där det är enbart mitt kontor jag hyr (för att slippa allt det andra).