2008-01-06

Ska man ha revisor?

Detta är en fråga som i princip alla nyföretagare ställer sig.

Det kostar att ha någon som sköter bokföringen, men är det värt pengarna?

Jag har varit och träffat en revisor på ett ganska stort revisorsföretag för att se vad det kostar. Exemplet här baserar sig på att jag omsätter 400.000 kr på ett år (vilket inte är så mycket).

Om jag vill ha någon som sköter den löpande bokföringen, bokslutet och deklarationen så får jag (som egen företagare utan anställda) räkna med en kostdnad på ca 20.000 kr (obs, endast en uppskattning).

Är det värt pengarna? Absolut, att slippa hantera detta och veta att allt blir enligt konsternas regler är det definitivt värt det.

Men i förhållande till omsättningen? Tja, här finns det inget självklart svar.

Jag tycker att det är viktigt att jag, som företagare, vet vad det innebär att sköta bokföringen och göra en deklaration. Jag behöver inte vara bäst på det och när jag omsätter mer tänker jag definitivt låta någon annan sköta det.

Mitt tips är att sköta allt själv (ev. skaffa bollplank) under det första företagsåret. Sedan kan du skaffa en revisor som hjälper dig med bokföringen och göra rätt avdrag på deklarationen.


Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är viktigt att hålla isär yrkeskategorierna. Tycker själv att ordet revisor ofta används fel.

En revisor är ofta kvalificerad. En sådan måste företaget ha om man t ex har ett aktiebolag. Den revisorn får inte bokföra och upprätta bokslutet, revisorn kan inte granska sig själv.

Har man en enskild firma finns inget krav på revisor. (vissa undantag), då räcker det bra med en redovisningskonsult, redovisningsbyrå. Min erfarenhet är att de oftast är bättre än revisionsbyråerna på just den biten. Pris går alltid att diskutera.

Jag tror att de flesta behöver hjälp idag, det är svårt att hålla all lagstiftning m.m aktuellt. Och de flesta företagare är ju duktigare på andra saker.

Åsa, bloggasa@gmail.com, http://zyrenna.webblogg.se/

Anders G sa...

Jag använde termen revisor, ganska brett & löst, så du har helt rätt i det du säger.

Jag menade helt enkelt en person som är insatt och kan hjälpa dig med det du behöver inom bokföring och deklaration.

Unknown sa...

Kul att bokföringen engagerar dig! Om du känner at du vill ha mer insikt i redovisning och bokföring så skulle kanske en utbildning vara en bra investering för dig och ditt företag. Om du vill ha en översikt over över vilka alternativ som finns för dig så kan du gå inn på

http://www.utbildning.se/redovisning_bokfoering___67__.html

Lycka till!

Anonym sa...

som sagt ovan är en revisor den person som granskar bokföringen och inte upprättar den. Min erfarenhet är att det blir mycket dyrare i slutändan om man gör det själv och inte kan. Jag sitter varje dag och försöker reda upp det kaos som en okunnig person kan skapa med siffror. Så antingen tycker jag du ska läsa på eller anlita någon, men var noga med att alltid vara insatt i vad som händer med bokföringen.