2008-03-05

Checklista för e-butik

E-butiker / webbshoppar
Det blir allt vanligare med e-butiker då detta är ett tillgängligt och billigt att sälja produkter. Du slipper hyra en lokal, du måste inte stå vid kassan hela dagen och hela Sverige kan besöka din butik.

Det första steget är naturligtvis att bestämma vilken produkt du ska sälja. Hur mycket kan du tjäna på varje försäljning? Hur mycket kostar frakten? Det optimala är att hitta en produkt som väger lite och som du kan sälja dyrt. Hittar du den kombinationen så får du gärna höra av dig till mig och berätta om det.

Du har bestämt dig för att öppna en butik, men vad ska du göra nu? Du ska fundera på om du vill ha ett gratisalternativ eller en "färdig" butik som du betalar månadskostnad för.

Gratis alternativ
Det finns alternativ som är helt gratis att ladda ner, exempel på sådana är ubercart och magneto. För att hantera dem bör du ha kunskaper i ex php (inget för den som saknar kunskaper helt).
Annat alternativ är att bygga en helt vanlig sida i ex. dreamweaver och lägga till en betalningsfunktion.

Färdiga e-butiker
Det finns många olika aktörer som säljer färdiga koncept. Titta runt och se vilka funktioner du vill ha och vad du har råd att spendera på detta. Det finns e-butiker som låter dig prova gratis, ex E-butiken

Välj med omsorg. Det är viktig att få besökare till webbshoppen och en del webbshoppar är så dumt uppbyggda att naturlig trafik via sökmotorerna blir svår att få. En del kan även vara svåra att sökmotoroptimera för att kunna få mycket trafik. Kolla upp detta med företag som säljer lösningarna!Betalningslösningar
I de "färdiga" e-butikerna kan du få hjälp med betalningslösningen och behöver inte fundera så mycket mer på detta. Tänk på att kostnaden för betalningslösningen i nästan alla fall är separat från månadskostnaden för sajten.

Om du fixar ett egen webbshopp så finns det billiga alternativ som exempelvis engelska paypal eller den svenska motsvarigheten payson. Dessa har inga fasta kostnader utan du betalar en fast summa per transaktion och en viss procent av den totala summan.

Detta är de första stegen, sedan börjar allt det andra. Hur kan jag öka omsättningen? En bra diskussion på webmasternetwork har givit denna lista. Det finns även en e-handelsskola, men jag tycker denna är lite för tunn fortfarande. Även Nutek har en bra funktion där du kan genera en checklista. Den är hyfsad, men inte komplett.

Har du eller känner du till en bra introduktion/checklista eller tycker du att det fattas något viktigt i detta inlägg? Skriv gärna en kommentar så lägger jag till info i inlägget.

7 kommentarer:

Urban Sundström sa...

Hej !

Trevligt att du hittat till Pusha.se

Jag pushat ditt förslag inlägg där:

http://www.pusha.se/internet/7159_Checklista_for_e-butik

Hälsn. Urban

Anders G sa...

Hej,
Tack så mycket, det uppskattas verkligen.

H/ Anders

Anonym sa...

Tack för informationen.

Startade för två veckor sedan
www.babytime.se och vi får se hur det här spännande projetet kommer att gå.

Svåraste är att synas och ta plats. Har inte råd att betala 10-25000/per vecka för att bara synas hos relaterade sidor. Alla tips välkomnas.

Valde kanske fel shoplösning har jag insett då shopsidorna inte indexeras hos google. Denna tjänst kanske kommer, men då till ett par hundra till i månaden. *suck*

Får bygga en "skuggshop" i dreamweaver som google indexerar och skicka besökarna vidare till shoppen.

Ger det ett år att gå runt.

Anders G sa...

Det var tråkigt att höra. Att bli indexerad av google kanske förhindras av hur sajten är uppbyggd. Tror inte att det kommer som tjänst och tycker att alla webshopslösningar ska vara indexbara.

Du kan satsa på att köpa annons på Google adwords. Undersökningar indikerar på att de som klickar på adwordsannonser är mer köpsugna än de som klickar på höga rakningar på google.

Lycka till!

Anonym sa...

jätte bra info du skrivit! kan du inte skriva ytterligare om det här med e-butik. jag håller på att starta min egen butik, men varje gång man känner att "nu" så kommer nästa fundering.. och vipps så blir man aldrig färdig i sin planering.. hjälp..

Anonym sa...

Hej

Trevlig läsning angående e-butik på siten.

Hos mig funkar dock inte länken nedan..
http://webbshoppa.wordpress.com/2008/03/05/butik-pa-natet/

Jari sa...

Glöm inte att det även finns dom som säljer e-butiker för en fast engångssumma utan månadskostnader men ändå ger fri support, alltså som att hyra en e-butik fast du bara betalar en engångssumma.

Man behöver inte hyra en e-butik för att få support gratis o.s.v finns många som erbjuder sånt, skaffa t.ex webbhotell och domän på one.com för 12 kr per månad och anlita en som skapar e-butiken åt dig och som ger fri support för den under en tusenlapp.