2008-04-19

Fattigdom hör hemma på museum

Muhammad Yunus är på besök i Sverigeoch besökte i morse Nyhetsmorgon, TV4.

Muhammad Yunus vann Nobels fredspris 2006 för sitt engagemang i Bangladesh och skapandet av microkreditkonceptet. Mikrolån innebär att du lånar ut små belopp och främst är det lån till tredje världen. Ett exempel är att pengar lånas ut och låntagaren köper en mobiltelefon. Sedan hyr låntagaren ut mobiltelefonen för att kunna amortera lånet.

Muhammad Yunus startade Grameen Bank som lånar ut pengar till fattiga människor utan att kräva säkerhet. Muhammad menar att det inte är de fattiga människorna som skapat fattigdomen utan systemet. Och alla kan vara med och förändra det systemet. "Fattigdom hör hemma på museum", säger Muhammad.

I Sverige
I Sverige så har Muhammad Yunus agerande inspirerat till Kakbankens skapande. Kakbanken har som koncept att vänner samlas en gång i månaden, äter kakor och investerar i mikrolån. I Skrivande stund finns kakbanken i fem städer, men du har också möjligheten att starta kakbanken i din stad.

Fler personer har blivit inspirerade av Muhammad Yunus, bland dem Bill Gates. Jag hoppas att fler personer i västvärlden involverar sig i detta. Det handlar inte om mycket pengar för oss, men det kan göra en väldigt stor skillnad för låntagaren.

Inga kommentarer: