2021-05-04

Sportsommaren 2021

Sommaren 2021 kommer gladeligen bjuda på en mängd sport, där majoriteten är turneringar och mästerskap som egentligen skulle ha arrangerats under förra året.

Först ut är världsmästerskapet i hockey, som arrangeras varje år. Ishockey VM 2022 kommer att spelas i Lettlands huvudstad Riga och totalt deltar 16 landslag ifrån hela världen. Turneringen drar igång på fredagen den 21 maj och avrundas först på nationaldagen den 6 juni. Detta är något senare än vanligt och detta för för att man schemalagt turneringen närmare sommaren för att ge ligorna en god chans att spelas färdigt.

Inledningsvis kommer turneringen bestå av ett gruppspel där lagen har delats in i två stora grupper där alla under sju matchomgångar möter varandra. De fyra lag som samlar på sig flest poäng i varje grupp får sedan avancera till slutspelet, där kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher väntar.

Det svenska herrlandslaget i ishockey kommer att medverka i turneringen och ställs under gruppspelet mot Belarus, Tjeckien, Danmark, Ryssland, Slovakien, Schweiz och Storbritannien. Den första matchen spelas på lördagen den 22 maj och då möter man Danmark.

Bara ett par dagar efter att hockey-VM är över drar sedan nästa stora idrottsevenemang igång. Detta är Europamästerskapet i fotboll som den här gången inte spelas i en enskild värdnation. Istället är det elva stora städer som kommer att arrangera matcherna. Från början var det tolv städer, men på grund av coronarestriktioner som gjorde att städerna inte kunde garantera publik på läktarna, blev Dublin och Bilbao av med sina matcher. Sverige skulle från början ha spelat i just dessa två städer, men nu kommer man istället hålla till i Sankt Petersburg och Sevilla. 

24 landslag kommer att medverka i turneringen som även den börjar med ett gruppspel. Här är lagen lottade in i sex grupper med fyra lag i varje där alla möte varandra en gång. De två bästa lagen ur vardera grupp går sedan till slutspelet tillsammans med de fyra främsta grupptreorna. 

Här börjar resan mot EM-guldet i åttondelsfinalerna, som följs upp av kvartsfinaler och semifinaler. Sverige kommer under gruppspelet att få möta Spanien, Polen och Slovakien. Här kan du se alla grupperna för turneringen https://jalkapallon-em.fi/lohkot/

När EM är över dröjer det inte länge innan Olympiska Sommarspelen drar igång, där man kommer att tävla i en mängd olika sporter. Vilken sommar att se fram emot!

Inga kommentarer: