2022-05-17

Ett annorlunda VM i vinter

2022 bjuder inte bara på ett mästerskap för damerna, utan även ett för herrarna. Och det är inte vilket som helst som det handlar om, utan världsmästerskapet i Qatar. 

Turneringen har varit hett debatterad från start av en mängd olika anledningar, men under våren låg svenskarnas fokus på huruvida vi skulle få se vårat landslag i turneringen eller inte. Efter en lyckad playoff-kamp mot Tjeckien på hemmaplan i slutet av mars gick resan vidare till den direkt avgörande kampen mot Polen, men här fick det svenska landslaget se hur flyget till Qatar lyfte utan dem. 

Ett land som däremot kan se fram emot att få se sitt lag i turneringen är Danmark. Laget blev ett av de allra första att kvalificera sig till världsmästerskapet efter att ha gått som tåget genom kvalificeringen. I samband med lottningen som ägde rum nyligen stod det klart att laget får ta sig an Frankrike, Tunisien samt vinnaren i det interkontinentala kvalet i sin grupp. Lagen som gör upp om den sista platsen där är Förenade Arabemiraten, Australien och Peru. Detta blir de danska herrarnas sjätte VM och nu hoppas man kunna följa upp succén från EM förra året, där man överraskande nog gick hela vägen till semifinal. 

Ett annat lag som också blev klara för VM tidigt är Tyskland, som har goda erfarenheter av världsmästerskapet. Laget tillhör den absoluta toppen inom världsfotbollen och har flera gånger stått högst upp på turneringens prispall. Inte heller dem har hela sitt VM-motstånd klart, då de lottades in i grupp E tillsammans med vinnaren i playoffen mellan Costa Rica och Nya Zeeland. Det som dock är klart är att laget inleder turneringen med ett möte med Japan, följt av de andra europeiska jättarna Spanien. 

Trots att vi inte får se de svenska herrarna i mästerskapet kommer VM bli en intressant historia att följa. För att inte tala om att det spelas på helt "fel" tid på året - närmare bestämt i november och december med en final en vecka innan julafton. Hur detta påverkar folks intresse för matcherna återstår att se, men det kommer garanterat kunna bli diskussioner kring folks prioriteringar gällande julförberedelser och att titta på matcherna. Vem vet, glöggmys och fotboll kanske är det nya!

Inga kommentarer: