2022-06-09

Nordiska länder som missade VM

Som jag tidigare nämnt så får vi tyvärr inte se det svenska herrlandslaget i det stundande världsmästerskapet i fotboll. De svenska herrarna missade sina chans till VM-spel när de föll i den direkt avgörande playoffmatchen mot Polen. Vi är dock inte det enda nordiska landet som får följa mästerskapet utan att ens egna lag får delta. 

Norges herrar slutade på en tredjeplats i sin kvalgrupp, där det mållösa mötet med Lettland samt det oavgjorda mötet med tabelltvåan Turkiet blev de avgörande faktorerna för lagets slutliga placering. Därmed missade laget sitt sjätte raka VM efter att ha medverkat i två upplagor på 90-talet. Här slutade lagets resa i gruppspelet, samt att man 1998 tog sig vidare till åttondelsfinal där man föll mot Italien. Trots detta kommer befolkningen kunna ta del av matcherna som sker på plats i Qatar. På Fotball-vm.com kan de norska supportrarna läsa om allt som har med turneringen att göra. 

Finland spelade i en av de minste kvalgrupperna, bestående av enbart åtta lag. Lagets chanser till att kvalificera sig till sitt allra första världsmästerskap såg länge goda ut. Men då laget föll mot tabellettan Frankrike i den sista matchomgången, samtidigt som Ukraina gick segrande i sin match mot Bosnien & Hercegovina så stängdes lagets chanser. Precis som norrmännen kommer de finska fotbollsfantasterna kommer bänka sig framför tv:n till vintern trots att det egna landslaget uteblir. Jalkapallon-mm.fi är den finska sajten för att hitta all info om mästerskapet.

Det isländska landslaget slutade i sin tur femma i sin kvalgrupp där laget endast fick med sig nio poäng från de 10 matcherna. Laget har ett tidigare VM i bagaget - år 2018 då lagets fans tog välden med storm med sin ikoniska vulkan-klapp som först såg dagens ljus vid EM två år tidigare.

Inga kommentarer: