2008-04-09

Dra du nytta av uthållighetseffekten?

Om du väljer, i ditt företagande, att ägna dig enbart åt de marknadsföringsaktiviter som du är bra på, så tillförs din marknadsföring något väldigt viktigt, nämligen uthållighet.

Det blir lätt att man sprider sin ansträngningar åt en massa olika håll, annonserar, ställer ut på mässa, skriver insändare, nätverkar osv. Välj istället att ex. enbart nätverka, samt att följa upp detta. Då hörs ditt namn i samma kretsar upprepat och folk börjar komma ihåg dig, det händer att de skickar dig referenser osv. Men för att uppnå detta så krävs det en insats.

När du börjar gå målmedvetet i en specifik riktning så börjar saker hända. En person som du hade kontakt med för tre månader sedan hör plötsligt av sig och vill göra affärer. Du får en mycket intressant referens från en person vars namn du inte känner igen.

Dessa händelser är inte tillfälligheter. Det finns ett samband mellan nivån av dina ansträngningar och det resultat du får (även fast det ibland inte ser ut att ha med dina ansträngningar att göra alls).

Detta fenomen kallas för uthållighetseffekten. Om du konsekvent besöker ett nätverksmöte varje vecka så kommer du att få kunder. Kunderna kanske inte är de som var med på mötet utan bekanta och/eller kollegor till mötesdeltagarna.

Så beskriver C.J. Hayden detta fenomen i hennes bok; Get Clients Now! (Haydens hemsida; www.getclientsnow.com).

Jag tycker att Hayden har en poäng i det som hon skriver och jag håller med i att man inte ska vara för spretig i sitt marknadsföringsarbete.

Men det som man bör se upp med i att välja en specifik marknadsföringsmetod är;
  • Når man sin målgrupp genom den metod du väljer/är bäst på?
  • Finns det tillräckligt stort underlag (dvs potentiella kunder)
  • Är den kostnadseffektiv? (att nätverka är gratis, men ger det tillräckligt mycket resultat för att vara lönande?)

2 kommentarer:

Företagsledarna sa...

Du skriver intressanta saker men öka gärna frekvensen! ;-)

Anders G sa...

Tack, alltid kul att höra.

Jo, skulle vilja hinna skriva oftare...ska försöka se till att ändra på detta :)